9 av 10 går fra #DeleteFacebook, hva er grunnen din til å følge på Facebook?

Det er ikke første gang Facebook svikter, men Cambridge Analytica-skandalen de siste ukene har vært verre enn noen gang før. Faktisk har det fått Mark Zuckerberg til å vises for USAs senat for å forklare seg hvordan ditt sosiale nettverk fungerer og hva garanterer det kan tilby sine brukere.

Facebook er gratis, og som administrerende direktør sier, det vil alltid være fordi produktet er deg (eller rettere sagt, dine data). Det er sant at brukere til en viss grad kan begrense tillatelsene vi gir til apper som er integrert i plattformen, og at Facebook har implementert ytterligere sikkerhetstiltak og fjernet andre som har blitt funnet å være en fare, men ingenting endrer seg.

Og ingenting forandrer seg fordi produktet er fremdeles deg. En aggressiv forretningsmodell som har som oppgave å nå alle deler av planeten, men som kolliderer i forkant med Apple, for eksempel. Denne forskjellige måten å se på virksomheten har faktisk sluppet løs en tøff erklæringskrig.

På dette punktet, Facebook-bildet har blitt alvorlig skadet, blir betraktet som et av de minst pålitelige teknologiselskapene av brukerne. Ironisk nok, hva kan være verre for et sosialt nettverk enn et dårlig rykte?

Meget lett: folk for å slette Facebook-profilen sin. Nettopp de siste ukene vil du ha sett #deteFacebook-bevegelsen, der relevante personer som Elon Musk, Apple-grunnlegger Steve Wozniak og til og med skaperen av WhatsApp holdt seg til den, men de er bare noen få i den enorme massen på 2000 millioner brukere.

Hvordan har Cambridge Analytica og Facebook-skandalen påvirket deg?

Vel, en ny undersøkelse av Creative Strategies har målt effekten av #DeleteFacebook på den amerikanske befolkningen, og oppnådd som et resultat av at bare 9% av respondentene har slettet profilen sin. Selvfølgelig er 36% veldig opptatt av personvernet og 41% er noe bekymret, men de er fortsatt på Mark Zuckerbergs sosiale nettverk.

Av denne grunn slettet 17% av respondentene appen fra telefonen og 11% slettet den fra andre enheter. Men jeg insisterer: bare 9% slettet profilen sin. Et ingenting dramatisk fall i brukerens enorme umåtelighet som tilsvarer 19,2 millioner færre som ekstrapolerer til hele den amerikanske befolkningen. Mindre mennesker, mindre penger. Ikke bare i annonser, men aksjene har også sunket med omtrent 10%.

Som vi leser i studiens konklusjoner publisert i TechPinions:

Det er ingen tillit uten åpenhet.

Hvorfor sletter så få brukere Facebook-profilen sin til tross for Cambridge Analytics-skandalen? Bryr de seg ikke om personvernet ditt? Vet du ikke hvordan du gjør det? Vet du ikke hva som skjer med dataene dine? Kan du ikke leve uten Facebook?

Hvorfor er du fremdeles på Facebook?

Jeg tilstår det: Jeg følger på Facebook og forklarer hvorfor. Jeg bruker Facebook for å være i kontakt med gamle venner fra studentdagene mine, reiser, familie osv. Jeg liker å høre fra dem og samhandler av og til med dem. Og sladre litt, hvorfor nekte det. Jeg liker Facebook fordi det minner meg om bursdager, og selv om jeg også kunne skrevet dem ned i en notisbok eller på iPhone, gjør jeg det ikke. Men Facebook hjelper meg også til å spre arbeidet mitt som redaktør på blogger, og nå mange mennesker.

Jeg tror at alle bryr seg om privatlivet deres rett og slett fordi vi er et land med å senke persiennene hjemme. Det som skjer er at vi ikke vet hva vi blir utsatt for. Det vil være mennesker som ikke vet nøyaktig hvor mye Facebook vet om oss – antydning, de vet mer enn din egen mor – som kan få tilgang til denne informasjonen og hva kan de gjøre med den. Du er kanskje oppdatert om nåværende teknologi, men for mange brukte Cambridge Analytica personopplysninger for å starte en kampanje til fordel for ultresegmenterte Donald Trump høres ut som kinesisk. OG hvis du ikke vet potensialet, vet du heller ikke risikoen.

Og andre mennesker vil ha plaget deg, men de vil være late til å gjennomføre en noe intrikat prosess som å slette Facebook-kontoen din fordi de vil tro at de er de eneste i miljøet, og at handlingen deres vil være ufarlig og umerkelig. Og fordi de liker det, hvorfor benekte det. Sosiale nettverk fungerer fordi de tilfredsstiller vår mest egoistiske, voyeur og sosiale side.

Men alle oss som følger Facebook er veldig tydelige på at vi har lært hvor verdifulle dataene våre er, og at Mark Zuckerberg har sett ulvenes ører. Det er mange sosiale nettverk og høyere tårn har blitt sett til å falle. Administrerende direktør i Facebook er ikke noe lure og vet at han må gå raskt for å fortsette å tilby et gratis, men pålitelig produkt for sine brukere. Det er på tide å gjenopprette bildet ditt, og for dette vil du ikke skjule på verktøy for å gjøre Facebook tryggere enn noen gang.