contadores Skip to content

A6X-prosessoren til den nye iPad 4 har fire grafikkjerner PowerVR SGX 554MP4

23. oktober presenterte Apple, i tillegg til iPad Mini og iPad 4, en ny prosessor, A6X. Denne prosessoren er en forbedret versjon av A6 som de monteres inne i hver iPhone 5. Denne versjonen har 1,5 GHz CPU og 500MHz GPU, noe som gjør ytelsen opp til dobbelt så høy som forrige generasjon.

A6X kjører fortsatt på to ARM Cortex-A15 kjerner, selv om de er svært personlig tilpasset Apples eget design basert på ARMv7. Selskapet har forbedret grafikkytelse sammenlignet med de tre kjernene i A6 basert på PowerVR, for å gjøre spranget til en ny GPU: PowerVR SGX 554, basert på teknologier fra Image Maker-selskapet, der Apple har en eierandel i eiendom.

A5X-prosessoren ble montert på den originale iPad og iPad 3, den hadde to ARM Cortex A9 kjerner som kjørte på 1 GHz, sammenkoblet med fire PowerVR SGX 543 kjerner som kjørte på 250MHz.

“A6X beholder A5Xs 128bit båndbredde-grensesnittet (og opprettholder minnegrensesnittkontrolleren ved siden av GPU-kjernene og ikke CPU-kjernene, som tilfellet er med A5 / A6). Den integrerer også to nye kjerner som kjører i hastigheter opp til 1,4 GHz (en svak økning i forhold til 1,3 GHz kjernene på iPhone 5s A6). Den store nyheten i A6X er på GPU-siden. ”

Imagination Technologies tilbyr ikke mye informasjon om 554 brikkene, men de var i stand til å bestemme at “hver kjerne av GPU er delt inn i 9 underkjerner: 2 sett med 4 identiske kjerner, pluss en sentral underkjerne).

På grunn av denne doblingen av antallet per kjerne (to sett med fire identiske underkjerner pluss kjernen) og den økte klokkefrekvensen, A6X-merker er betydelig bedre på GLBenchmark enn motstanderen, A5X. Dermed overholder Apples påstand om “doble ytelsen.”

Oppsummert spekulerer AnandTech at A6X har kraften som trengs for å flytte spill på iPad 4 til opprinnelig oppløsning uten problemer, noe som ikke er veldig vanlig i dag.

Chipworks bemerket at A6-brikken er 30% større (123 mm2, sammenlignet med A5Xs 94 mm2), med mye av det ekstra området dedikert til GPU-kjernene (fire inne i A6X vs. tre i A5X). ).

Dette vil være planen for A6X-systemet-på-en-brikke.

Og dette er en visning av A5X, hvor du ser alle tre GPU-kjerner i stedet for fire.

Chipworks har også lokalisert en dobbel bredde i SDRAM-grensesnittet, noe som gir større grafikkprosesseringskraft.

Det er ingen tvil om at all denne innsatsen vil tillate iOS-enheter å fortsette å ha et jevnt grensesnitt og ytelse i krevende applikasjoner som virkelig gode spill. Gode ​​nyheter som setter Apple i spissen når det gjelder å utvikle grafiske GPUer for mobile enheter.

Dette er spesielt viktig med tanke på at grafikkgiganten, Nvidia, lager bølger med Tegra 3 som mange produsenter bruker på enhetene sine (Nexus 7 fra Google, Surface fra Microsoft, HTC RT One X og X + …). Det ser imidlertid ut til å være en fremvoksende ytelsesforskjell mellom Apple-brikker og de som er basert på Nvidia-teknologi.

Med mindre Apple bytter grafikkleverandør, kan Nvidia overgå iOS-enheter i både grafikkytelse og kvalitet. Nvidias sjetonger bruker skyggebasert grafikk. Dette gir deg fyldigere 3D-objekter og bedre effekter i spill sammenlignet med teknologien som brukes av PowerVR-er.

Nå for tiden, A6-familien er målestokken, men konkurransen står ikke stille. Nvidia lanserer Tegra 4 / Wayne-plattformen tidlig neste år, og lover et dobbelthopp i ytelse over den nåværende generasjonen.

Qualcomm S4- og S4 Pro-brikkene fortjener også ros for hastigheten, og den nye Samsung Exynos 5250 er i stand til å flytte den superhøyoppløselige skjermen på Googles nye nettbrett, Nexus 10.

Tegra 3 tilbyr på sin side nok kraft til å drive de enorme skjermene som noen Android-enheter bruker uten problem.

Tim Cook sa at den nye gruppen ledet av Bob Mansfield, Apple Technologies-gruppen, jobber med fremskritt innen halvledere, og at “de har ambisiøse planer for fremtiden

Del denne artikkelen med vennene dine på Facebook, Google+ og Twitter med knappene du finner i begynnelsen av den. Takk skal du ha!