AMP: Google opprører nettet igjen

AMP: Google opprører nettet igjen

Under AMP-konferansen 2019 i Tokyo, kunngjorde Google en serie endringer og nye funksjoner i forhold til sitt Accelerated Mobile Pages-prosjekt. Det som har kommet frem er en betydelig endring som har gitt opphav til mange tvil.

Fra og med i dag vil Googles SERP AMP-sider vise den opprinnelige URL-adressen i adressefeltet, som Google sier bør løse noen forvirringsproblemer. Det er synd at det nye systemet ifølge mange bare gjør ting verre. Med andre ord, hvis du trykker på en AMP-kobling fra Google-søk, vil du ikke lenger føre deg til den optimaliserte siden på nettstedsserveren, men i stedet får du en hurtigbufret versjon lagret på Google-servere mens adressen blir dannet av www.google.com/amp/URL_original.

Google begynte å teste alle mulige løsninger i fjor, og ville bruke en funksjon utviklet for Chrome kalt “Web Packaging”, som lar nettsteder se innhold på andres vegne mens de bruker TLS-kryptering for å sikre at innholdet endres ikke. Nettpakking er som standard aktivert i Chrome 73, mens Mozilla ennå ikke har bestemt seg for om de vil legge til støtte til Firefox-nettleseren.

google amp endring

Ta farvel med den opprinnelige nettadressen til websiden du besøker. / © Google

Google tilbyr støtte for nettpakker til alle, nettstedsutviklere og nettleserleverandører, så når brukere klikker på en AMP-kobling fra et Google-søk, vil de alltid bli ført til riktig side, selv om de ikke vet det som ser på en side som er lagret på en av Googles mange servere.

Problemet er at med dette systemet vil det være ekstremt vanskelig å besøke den opprinnelige versjonen av en side, og det er grunnen til at mange brukere anser den nye funksjonen for å være fiendtlig, siden den fundamentalt endrer måten nettet fungerer på. Et av de grunnleggende prinsippene for Internett er nettopp URL-en, det vil si adressen som i et øyeblikk får deg til å forstå hvor du er. Bruker du Chrome, kan du imidlertid si farvel.