Hva er bak Apple?

Bak selskapet med det bitte eplet ligger historien om hva som i dag vil være to indie-stil startuperos som ville lekser fra foreldrenes hus for å begynne å jage hennes amerikanske drøm. En profesjonell drøm som vanligvis er vanskelig å realisere, spesielt med tanke på at statistikk indikerer at 3 av 4 oppstarter mislykkes. Men denne gangen var det flaks og prosjektet gikk foran. Denne historien har sitt eget navn: den heter Apple.

38 år har gått siden Steve Jobs og hans kollega Steve Wozniak bestemte seg for å starte sitt eget teknologiselskap. Det var mer enn et spørsmål om karrierefremmelse eller tjene penger; det var et spørsmål om ego: “Selv om vi taper penger, vil vi ha vårt eget selskap. For en gangs skyld i livet vil vi ha et selskap! », Uttalte Jobs kraftig. Og Wozniak, som den gang jobbet for Hewlett-Packard, forlot selskapet sitt og ble oppfordret til å delta i dette prosjektet som virket sprøtt.

På det tidspunktet var det ingen crowdfunding-formler, så før de hentet kontaktene sine fra de berømte tre efene (venner, dårer og familie), bestemte de seg for å selge alt de hadde. Og alt de hadde var i utgangspunktet en HP-kalkulator, som Wozniac solgte for $ 250, og en Volkswagen, som Jobs solgte for $ 1500. Selv om de senere ble tvunget til å investere 750 dollar for å fikse motorens feil på den defekte varebilen de nettopp solgte. Så hans første budsjett ble redusert og Apple-prosjektet ble født med en økonomisk støtte på 1000 dollar.

Når den nødvendige kapitalen man skulle starte med skulle samles, måtte prosjektet navngis. Og hvis idé var det? Fra Steve Jobs, selvfølgelig! Men Apple? Hvorfor Apple?

Hvorfor kalle det Apple?

jobber

Er det et eple som navn og symbol på et teknologiselskap, er det fornuftig? Det er skrevet et mangfold av teorier som ispedd virkelighetsdoser med legender. I utgangspunktet er de spesifisert i tre:

  1. Steve Jobs hadde sine særegne hobbyer: En av dem var at han elsket å spise epler. Andre antyder at deres lidenskap for “forbudt” frukt er opprinnelsen til navnet til det mest populære teknologiselskapet. Selv om det også er de som forsikrer at det ikke var ham, men en venn av Oregon samfunnsgård hvor han samarbeidet som ga ham ideen.
  2. En annen teori sier at opprinnelsen til navnet er en musikalsk hobby: Steve Jobs var en stor tilhenger av den britiske gruppen The Beatles og hans plateselskap ble kalt Apple Records.
  3. En annen hypotese peker på en mye mer jordisk grunn: Apple er et lydnavn som markerer en lang avstand fra de kalde navnene til datidens store datafirmaer som IBM, Digital Equipment eller Cincom, og derimot, derimot, Apple er et navn som, alfabetisk, går videre til Atari (selskapet der Jobs jobbet like før han grunnla sitt eget selskap) i guiden om hvite sider der den gangen listen over selskaper kunne konsulteres.

De andre navnene som ble forkastet: Matrix, Executex …

matrise

Firmanavnet på Cupertino var ikke et resultat av en byråstyrt Naming List kreativ prosess; Det var hele Jobs idé. Selv om det faktisk var flere navn på bordet.

Som Wozniac avslørte i et intervju med avisen MIT i 2006, er navnet på Apple ikke et resultat av en rasjonell prosess, men av en prosess med sammenstilling av flere navn, blant dem var navnet på eplet på engelsk fordi det ble kalt Det skjedde med Jobs mens han jobbet i en frukthage som dyrket epler, og av dem alle, mellom de to valgte de Apple ett fordi det var veldig lydløst. Steve Jobs offisielle biografi støtter også denne teorien.

Men det er en bok som gir flere detaljer om beslutningsprosessen. Den aktuelle boken heter “Apple Confidential 2.0: Den definitive historien til verdens mest fargerike selskap”Og avslører at Wozniak og Jobs håndterte flere alternativer; noen av dem mye mer tekniske: Personlige datamaskiner det ble snart forkastet for å være for fokusert på teknologiske verdier og for å være et veldig generisk navn som mangler originalitet. Frem til slutten av beslutningsprosessen motarbeidet de seg imidlertid navn som Executex (neologisme til ære for evnen til å utføre ordrer fra en datamaskin), Matrix Electronics (etter punktmatrisen på en skjerm) og Apple-datamaskin (hvem er den som til slutt vant valget for dets originalitet og lyd).

Ville det vært det samme spillet på markedsføringsnivå å si “den nyeste Matrix iPhone er i salg nå”, vise frem din nye “iPad Executex” eller ha på deg det siste “Personal Computers-klokken?” Kanskje ja eller nei, men sannheten er at noen av oss synes det er vanskelig å forestille seg fordi vi allerede er litt dårlige (eller vel?) Vant ?

Historien om Apple-logoen

en ting til

I tillegg til å være et stort markedsføringsgeni, ble Jobs også preget av hans store lidenskap for minimalistisk stil, noe som gjenspeiles i utformingen av alle Apple-produkter. Og den “manien” gjenspeiles også i logoen. Opprinnelsen til logoen er ikke uten flere teorier også:

  • Noen sier det det karakteristiske bitt av eplet symboliserer kunnskap, til ære for det epleinspirerte Isaac Newton å utvikle sin teori om tyngdekraften.
  • Andre påpeker det bittet er et symbol på datamaskinens “byte”, på grunn av lydanalogien med hensyn til ordet “bite” (bite på engelsk).

Gjennom historien har Apple hatt tre logoer:

1. Newton og eplet hans

logo-eple-en
Den første designen, fra 1976, inkluderte allerede det mytiske eplet, men det merkes nesten ikke. Ronald Wayne tegnet et bilde der Newton dukket opp og leste under grenene til et epletre, omgitt av navnet “Apple Computer Co.” og teksten “Newton … A Mind Forever Voyaging Through Strange Seas of Thought … Alone” (dette er: “Newton, et sinn som reiser evig gjennom de rare tankene … alene”). Jobs fant det ganske upersonlig, og året etter bestemte han seg for å endre logoen.

2. Regnbue-eplet

logo-eple-2

Den andre designen ble lansert i 1977. Kommisjonen falt til byrået Regis McKenna, der en av datidens mest kjente designere jobbet, som hadde skapt noen av de kraftigste bedriftsidentitetene, som IBM, Intel, FedEx, Volkswagen eller CNBC. Rob Janoff designet et monokromatisk eple som inneholdt et sidebitt. Jobs likte det, men ba om en liten pop farge, så designeren la til seks band med farger. Og det var logoen som ble godkjent og har holdt seg i 21 år: frem til 1998.

Denne forespørselen om et “lite preg av farger” har utløst tusen og én tolkning og legender – alle avvist av offisielle kilder, men fortsatt sirkulerer overalt – det er de som sier at eplet er faktisk en hyllest til Alan Turing, en av pionerene innen informatikk som begikk selvmord i stil med snøhvit: å bite et forgiftet eple (med cyanid). Andre sier det regnbuen med farger er en tydelig referanse til flagget til det homofile samfunnet. Og andre – de mest forseggjorte – se i den flerfargede logoen hyller perfeksjonen ved å skimte det gylne forholdet i de forskjellige elementene i designet.

3. Det monokromatiske eplet

logo-eple-3
Steve Jobs kom tilbake til Apple på midten av 1990-tallet og ga selskapet sitt personlige preg igjen. Ikke bare til produktene, men også til logoen, som ble oppdatert i 1998. Steves mål har alltid vært å forenkle folks liv ved å klikke på en knapp. Men å måtte tilpasse de seks fargene i alle gjenstandene og designene der den måtte vises, gjorde ikke oppgaven mye enklere, så til slutt ble det bestemt å bruke den grå logoen (etter test med tilpasninger i hvitt og svart og en annen aqua-versjon).
jobs-wozniak-4

Hvem vil si til disse to tenåringene, bedrager oppstartsdrømmere at logoen deres ville bli det mest universelle og gjenkjennelige eplet i verden, og at drømmen deres ikke bare ville bli virkelighet, men ville overgå alle mulige forventninger, at Skulle de gjøre livet enklere for milliarder av brukere over hele verden, og at drømmen deres skulle være innenfor rekkevidden til alle disse menneskene?