Hva vil iPad ha de neste årene?

Da Jobs inntok scenen 27. januar 2010, var det ingen av de fremmøtte som var klar over at de var i ferd med å delta på en av de viktigste teknologiske revolusjonene i nyere tid. Hva fungerer det for? En iPod Touch på steroider? Det var spørsmålene som løp mest gjennom nettverket. Jobs definerte det imidlertid som den mest intime opplevelsen vi noen gang har hatt med teknologi.

Generasjon etter generasjon bekreftet potensialet til den enheten, selv for mange brukere var det inngangsporten til teknologi. Apple hadde gjort det igjen. Selskapet som “tenkte annerledes” gjorde det igjen.

Nå, etter mer enn tre år siden lanseringen av den første modellen og med hard konkurranse, Hva er fremtiden som venter iPad?

IPad, en enhet som ledet an

IPad-en var den første i sitt slag, vil de fleste purister forsikre at det ikke var den første nettbrettet, men at den var den første som ble forstått som sådan. Som med alt som skjer i dette livet, det å være den første tok mesteparten av kaken, seiret med stilMen det var alltid den økonomiske barrieren som Apple-produktene har. Et par måneder etter å ha vært på markedet, kom alle de andre.

Samsung hoppet på båndtvangen, LG, Blackberry og Amazon gjorde det også, og glemte ikke en spenstig Microsoft, som prøvde å gjenoppfinne “igjen” konseptet med et nettbrett med Surface og tok en stor hit. Nå var nettbrettet et objekt rimelig for nesten hvilken som helst lomme, og kannibalisering begynte.

tablets.jpg

Dataene taler for seg selv, frem til i dag er nettbrett fremdeles blant de første preferansene til mange brukere, både til å brukes som arbeids- og fritidsverktøy. Faktisk forsikrer NPD DisplaySearch konsulentvirksomhet det i år Flere nettbrett enn bærbare datamaskiner er allerede solgt.

Bra for Apple? Det kommer an på, spesielt hvis vi vurderer markedsandelen som er tapt underveis. De fra Cupertino har gått fra å dominere tre fjerdedeler av markedet til å ha “bare” halvparten. Dessverre ser ikke ting ut som det vil bli omgjort.

ipad-1

Har iPad en utløpsdato?

Flere apokalyptiske prognoser, som de fra Blackberry-administrerende direktør Thorsten Heins, mener det teknologi er på vei mot en fremtid der vi ikke vil trenge nettbrettDessuten forsikret han selv om at vi om 5 år ikke har noen grunn til å ha en. Hvis dette er tilfelle, innebærer det nødvendigvis et nytt paradigmeskifte i dagens teknologi.

“Paradigm shift” er et ord som Apple spesielt liker, siden de i Cupertino allerede er vant til å lede noen av de viktigste teknologiske revolusjonene i historien: Macintosh, iPod, iTunes, iPhone og iPad. Hva er neste trinn?

Hvis vi stopper opp for å tenke på det, for øyeblikket utfører nettbrett og smarttelefoner veldig like funksjoner, er størrelsen på skjermen mellom det ene og det andre der den store forskjellen ligger, og det avhenger av om vi kan utføre visse oppgaver med mer komfort på en eller annen plattform. Men trenden er i endring, smarttelefoner med større skjermer blir produsert, noe som virker veldig godt mottatt blant allmennheten, slik at konseptet med et nettbrett kan miste betydningen.

iWatch

I dette aspektet har Apple alltid skilt seg ut fra konkurransen, til nå har den holdt seg tro mot sin ide om å fikse størrelsen på iPhone-skjermen på 3,5 tommer, men med den nyeste iPhone 5 var det tydelig at dette ikke lenger er det kan fortsette å være slik. På denne måten kunne vi tro at de fra Cupertino også endte opp med å la seg bli ført bort av strømmen i industrien og bli med på “phablet” -mote. Ville iPad fremdeles være fornuftig?

Samtidig kan nye produkter som Google Glasses eller det mye ryktet iWatch bli det paradigmeskiftet vi har snakket om. Mer personlige, mer intime enheter med utrolige nye muligheter.

Hva er din mening? Er iPad et produkt med utløpsdato?

Del denne artikkelen med vennene dine på de viktigste sosiale nettverkene med knappene du finner på begynnelsen av den. Mange takk!