contadores Skip to content

IPad markedsandel faller 10%

Apple mister markedsandeler i nettbrettbransjen til en ganske høy hastighet. Uten tvil spiller ikke ankomsten av andre konkurrenter til markedet og veksten i nettbrettmarkedet til fordel for Cupertino-selskapet.

Hvis vi sammenligner tallene innhentet av Apple med tanke på Tabletts markedsandel mellom tredje kvartal 2011 og tredje kvartal 2012 ser vi at Apple har falt nesten 10 poeng. I 2011 opprettholdt den en markedsandel på 59,7%, mens i samme periode av 2012 har andelen sunket til 50,4%. Det fortsetter å dominere litt mer enn halvparten av markedet, men litt etter litt mister det det absolutte hegemoniet det hadde i praktisk talt to år.

Ankomsten av nye konkurrenter og veksten i markedet mister poeng til Apple iPad

Andre selskaper klatrer i veldig bra tempo. For eksempel Samsung har gått fra 6,5% i 2011 til 18,4% i år. Det ser ut til at politikken med å diversifisere størrelser og modeller gjør ham ganske bra. Vil det samme skje med Apple nå som det har iPad Mini i butikker?

Kanskje en av de mest spektakulære vekstene finnes i Asus som har vokst fra en andel på 3,8% til en 8,6 aksje. Med andre ord en vekst på 243%. Det er ingen tvil om at avtalen med Google om fremstilling av Nexus 7 har hatt mye å gjøre med den, og sikkert vil de som er ansvarlige for avtalen fremdeles hoppe av glede.

Amazon, som regnes som en stor rival for Apple, har allerede en markedsandel på 9%. En markedsandel som har blitt oppnådd det siste året, siden de i tredje kvartal 2011 fremdeles ikke dukket opp på listen. Amazon-nettbrett kan ikke sammenlignes direkte med konkurrerende produkter, men deres store integrasjon med nettbutikkgigantens innholdsforretninger hjelper dem mye med å oppnå spektakulære tall.

Selvfølgelig er det viktig å tolke disse dataene. Apple selger stadig flere nettbrett, men markedet har vokst mye, så det mister markedsandelen selv om nettbrettomsetningen fungerer bedre enn noensinne. Nå må vi vente og se hvordan ting utfolder seg i de kommende kvartalene og se hvordan markedet reagerer på ankomster av nye hovedpersoner som iPad Mini, Nexus 10, Microsoft Surface og andre nettbrett som vi gradvis vil lære om.